dinsdag 5 augustus 2014

Oostmahorn


Dinsdag 5-8.  Vandaag komen de Akkrumers op bezoek. Het heeft enige voeten in de aarde voordat alle spullen die je meeneemt als gezin met kleine kinderen van de auto naar de boot zijn verhuisd. 

Bij de koffie laten we ons het Akkrumse gebak goed smaken. Thijs gooit een hengeltje uit in de jachthaven, maar de vissen bijten vandaag niet. ’s Middags wandelen we richting Esonstad, een bijzonder Landal park dat als dorpje helemaal in oude stijl is opgetrokken. 

Onderweg, bij het historische piepkleine haventje van Oostmahorn waar vroeger, toen de Lauwerszee nog in open verbinding stond met de Wadden- en Noordzee, de beroemde reddingboten lagen te wachten op noodoproepen, zien we alsof het een fata morgana is, de reddingboot Gebroeders Luden komen aanvaren. We helpen even met afmeren, en met de vrijwilligers aan boord ontspint zich een leuk gesprek.


De Gebroeders Luden wordt in varende staat gehouden door een stichting . Het is de laatste reddingboot die vanuit Oostmahorn dienst heeft gedaan. Na uitdienststelling door de KNRM is de boot verkocht naar IJsland en heeft daar tien jaar als reddingboot gevaren.

Daarna is de boot door de KNRM teruggenomen en verkocht aan de stichting, onder de voorwaarde dat bij winterse ijsgang in de Waddenzee, als de moderne boten niet kunnen varen, de Gebroeders Luden als vervangende reddingboot kan worden ingezet. We worden uitgenodigd de hele boot te bekijken, Thijs vindt de stuurhut wel een plek waar hij zou kunnen werken. We zwaaien na deze interessante ontmoeting de Gebroeders Luden uit en bezoeken Esonstad.

Het springkussen, waar we met Louis, Louise en Arnold al veel plezier op beleefden, is er nog steeds. We springen ons moe en hebben dan wel een ijsje verdiend. Terug op de boot genieten we van oma’s  pasta volgens een recept van Herman de Blijker, heerlijk !  Daarna volgt een kleine volksverhuizing van spullen terug de auto in, en vertrekken John Maris, Thijs en Joris weer richting Akkrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten