zondag 17 augustus 2014

Sneek


zondag 17-8  We worden wakker in Marina Makkum onder een dreigende lucht en harde wind, B5. De verwachtingen zijn slecht, maar als we ontbeten hebben besluiten we toch richting Sneek te vertrekken.

Makkum - Grutte Sylroede
Makkum - door de sluis
We  varen tegen betaling van 5 Euro door het oude zeesluisje, en daarna door het oeroude centrum van Makkum. Dan verder door de Grutte Sylroede, het van Panhuyskanaal, de Workumer Trekvaart richting Bolsward, de Wymerts, IJlst en dan volgt Sneek. Onderweg begint het weer nog redelijk met alleen harde wind, maar al snel wordt het beestachtig slecht, in buien windkracht 6 en veel regen. We varen in konvooi door de vele bruggen, die tot onze verbazing allemaal gratis zijn geworden. We hebben tegenwoordig potjes met 50 cent, 1 en 2 Euro munten om de wisselende bedragen per brug te kunnen voldoen. Vanuit hun bedieningshok zwaaien de brugwachters met een hengel een klomp aan een touwtje naar je toe, daarin moet het verschuldigde bedrag worden voldaan. Die folklore is dus hier verlaten, de muntenpotjes kunnen vandaag in de kast blijven.

Bij de Wolsumerkettingbrug in het plaatsje Wolsum lopen we tegen een andere folklore aan : de middagpauze van de Friese brugwachters van 12:00-13:00. We moeten hier aanleggen, bij de stormachtige dwarswind kunnen twee voorliggers alleen met de kop in wind aan een lijn aan het remmingswerk vastleggen. Na een paar pogingen geven wij de hoop op fatsoenlijk te kunnen aanleggen. Met deze wind wordt je in een seconde al een meter van de kant gewaaid, en tegen de storm in een landvast om een paal gooien blijkt een onmogelijke opgave. Langzaam met de neus in de kant en dan een lijntje beleggen is de enige mogelijkheid. Dwars in het vaarwater, maar met een gesloten hele lage brug is er ook geen vaarverkeer.

In IJlst treffen we een brugwachter die z'n dag niet heeft. De brug ligt onoverzichtelijk midden in het elfstedenstadje, in een 90 graden bocht in het vaarwater. Als we als eerste boot van een konvooi komen aanvaren, gaat de brug net dicht. Kan gebeuren. Als de brug weer opengaat, krijgt eerst het verkeer van de andere kant doorvaart, normaal gaat daarna het licht op groen voor jouw kant. Het konvooi zet zich bij voorbaat al in beweging, maar dan gooit de brugwachter zonder blikken of blozen de brug vlak voor onze neus weer dicht. Manoeuvreerruimte nul, en windkracht 6 op de kont, geen lolletje. Dan komt een ook nog een skutsje dwars aanwaaien, dan besluit de brugwachter de brug maar weer open te doen. We overleggen met het skutsje dat zij als eerste door de brug gaan, en wij erachteraan. De skutsjeschipper meldt de brugwachter dat hij het de watersport zo wel erg moeilijk maakt. Zonder dat hij ons een blik waardig keurt passeren we z'n brug.

Sneek - Koopmansgracht
Via de Geeuw komen we in Sneek aan. Al in de Geeuw is het druk op de ligplaatsen, wij nemen de gok en varen door naar het centrum, voorbij de bekende Waterpoort, en vinden een rustig plaatsje op maat aan de Koopmansgracht, achter de Van Harinxmabrug.  Intussen schijnt er een bleek zonnetje, waarin de zeilpakken (maar even) kunnen drogen.

Maris en Thijs pikken ons op, in een donderbui waar je U tegen zegt. In Akkrum worden we verwend met een warme hap. John brengt ons 's avonds terug naar Snits.






de gevaren route
















maandag 18-8 We maken er een culturele dag van, en bezoeken het Fries Scheepvaartmuseum, waar we bijna tegenover blijken te liggen. We brengen er uren door, naast scheepvaart, scheepsbouw en honderden scheepstypen, komen ook allerlei andere Friese bijzonderheden aan de orde. Zo is er een ijs- en schaatsafdeling met onder andere achtergronden van de Elfstedentocht, en de medailles van Ids Postma en Atje Keulen-Deelstra. Er is een heel afdeling waar kinderen zelf actief kunnen zijn. We komen er zeker nog eens terug, al dan niet vergezeld van kleinzoon(s).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten