dinsdag 26 augustus 2014

Volendam


Dinsdag 26-8 De weerberichten voor vandaag zijn abominabel, maar bij het ontwaken valt het in de haven van Enkhuizen alleszins mee. Op de fiets naar de bakker voor het ontbijt, daarna naar de AH voor de dagelijkse boodschappen en de aanvulling van het gat dat elke dag in de wijnvoorraad wordt geslagen door de dames. De alternatieve slechtweerplannen voor vandaag kunnen weer in de kast.

onze route volgens Marine Traffic
Als we om 11:15 willen vertrekken, krijgt de gestapelde buurman z'n motor niet aan de praat, die slepen we met de hand naar de kant. Op weg naar het naviduct merken we al dat het hard waait, windkracht 5 uit het Oosten. Er gaat een rif in het grootzeil. Bij de wachtplaats van het naviduct maken we een nieuw fenomeen mee : een liftende Duitser. We laten hem staan, maar later blijkt dat hij vast naar het naviduct wil om z'n medezeilers daar op te vangen. Desondanks verdient hun aanlegmanoeuvre geen schoonheidsprijs.

Eenmaal geschut naar het Markermeer leggen we koers 210 graden voor, rechtstreeks naar Marina Volendam. Alleen op de genua lopen we al meer dan 5 knopen, het grootzeil laten we rusten. De meeste zeilers in die richting denken er net zo over. Eenmaal uit de beschutting van de wal lopen er flinke golven schuin achterin, maar met deze koers is dat te hanteren. We zitten net op de scheiding tussen mooi en slecht weer, we zien langzaam een prachtige blauwe lucht zich boven ons openen. Een heerlijke zeildag. Nel vertoont geen tekenen van zeeziekte ondanks de ruige bewegingen die we maken. Volendam ligt in de nevel, net als het Paard van Marken dat normaal gesproken een mooi stuurpunt aan de horizon is. Even voor drie uur liggen we aangemeerd op Alpha 63. Zon in de kuip, van de wind niets meer te merken.

de toerist uithangen....
Na een verlate lunch wandelen we naar de Dijk in Volendam, waar Nel ons in 't Havengat trakteert op een wit wijntje. Gewapend met twee makrelen en een nieuwe kledingaanwinst van Nel keren we terug naar de marina waar we ons borreluurtje voortzetten in de kuip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten